Cum s-a descurcat Horațiu Feșnic la U. Craiova-FCSB? A fost sau nu penalty la Dinamo-Craiova 1948? | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 17

Cum s-a descurcat Horațiu Feșnic la U. Craiova-FCSB? A fost sau nu penalty la Dinamo-Craiova 1948?  | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 17
Brigada de arbitri formata din Alexandru Cerei, Horatiu Mircea Fesnic si Valentin Avram alaturi de capitanii Nicusor Silviu Bancu si Florin Lucian Tanase in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FCSB, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 28 noiembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pentru runda din Liga 1 am ales două partide extrem de disputate, care au născut o serie de polemici după arbitrajele lui Adrian Cojocaru și Horațiu Feșnic.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, în cazul de față a 17-a, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

A fost sau nu penalty la Dinamo-Craiova 1948? Cum s-a descurcat Horațiu Feșnic la U. Craiova-FCSB | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 17

Cele două partide încriminate sunt Dinamo – Craiova 1948, de vineri seară, și U. Craiova-FCSB de duminică seara.

Meciul dintre Dinamo și Craiova, deși nu ne-a adus mari satisfacții din punct de vedere fotbalistic și chiar a arătat că un meci între două echipe aflate în lupta pentru evitarea retrogradării, a avut o fază interesantă din punct de vedere al arbitrajului care merită analizată.

Fapte: În minutul 81 atacantul celor de la Craiova, Alexandru Raicea, scapă în viteză către poarta celor de la Dinamo. Andrei Radu, fundașul dinamovist, îl ține de tricou iar apoi atacantul craiovean se ciocnește de portarul celor de la Dinamo. Arbitrul Adrian Cojocaru lasă jocul să continue.

Analiza partidei Dinamo – Craiova 1948 0-0

Analiză: Pentru a avea o imagine clară asupra fazei trebuie să ne punem unele întrebări lămuritoare.

1. Ce vrea să facă fundașul dinamovist? Pe reluări se observă foarte clar cum Andrei Radu îl ține în mod evident de tricou pe Raicea. Acest gen de acțiune nu face parte din cele acceptate ca fiind normale pe terenul de joc. Ținerea de tricou se sancționează cu lovitură liberă directă, iar dacă este o ținere prelungită care se termină în interiorul suprafeței de pedeapsă atunci este penalty.

2. Ținerea de tricou împiedică adversarul să joace mingea? Atacantul craiovean se afla într-o situație bună, având mingea în față și este dezechilibrat în momentul în care vrea să o joace, fiind tras în jos de tricou, în felul acesta fiind evident împiedicat să joace mingea într-o manieră incorectă de catre adversar. Există și țineri de tricou care nu se sancționează cu fault, dacă sunt ușoare sau nu au nici un impact asupra adversarului dar aici nu este cazul.

3. Care este sancțiunea disciplinară necesară la această fază? Analiza aici se face între cartonaș galben și cartonaș roșu. Atacantul craiovean avea primplanul acțiunii, mingea era în fața lui având-o sub control și rămăsese singur față în față cu portarul.

Ținerea îl împiedică să șuteze la poartă iar apoi se ciocnește cu portarul care era ieșit, în felul acesta putem spune că era într-o situație clară de a marca un gol și se impunea cartonaș roșu.

În concluzie decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11 metri și cartonaș roșu fundașului dinamovist pentru oprirea prin ținere a unei situații clare de a înscrie un gol.

U. Craiova – FCSB 2-3. S-a greșit undeva?

Cel mai frumos meci al etapei ne-a adus și cele mai multe faze de poartă. Și așa cum se întâmplă în meciuri în care echipele practică un fotbal ofensiv, apar și fazele de arbitraj.

Fapte: În minutul 12 la o fază de atac a celor de la Craiova, Iulian Cristea aflat în lupta cu Kolic, cade peste atacantul craiovean iar arbitrul dictează lovitură de la 11m.

Analiza: La această fază au apărut multe controverse. Este evidentă ținerea lui Cristea asupra lui Kolic dar, la fel de evident este și faptul că atacantul craiovean alunecă și cade, ținerea nefiind cea care îi provoacă căderea.

Cu toate acestea întrebarea cheie este de ce cade Iulian Cristea peste el?

Aflat cu ambele brațe pe adversar și tinandu-l de tricou cu mâna stangă, Iulian Cristea practic se trage singur peste atacantul care alunecă. Cristea își asumă un risc enorm ținând adversarul și cazând peste el, provoacă un fault.

De altfel Cristea nu urmărește deloc mingea la această fază, fiind permanent procupat de a împiedica adversarul să joace. Faza fără ținerea lui Cristea ar fi avut un Kolic care alunecă și cade singur, fară a veni nimeni peste el deoarece Iulian Cristea nu este tras peste adversar.

Dacă în momentul alunecării ar fi dat drumul tricoului, cu siguranță ar fi rămas în picioare și atunci nu ar fi fost vorba de fault.

De asemenea faptul că Kolic alunecă și cade natural fară a simula sau a-și trage adversarul după el ne arata că fundașul celor de la FCSB a comis o greșeală. Decizia corectă este cea dictată de Horațiu Feșnic în teren, lovitură de la 11 metri.

Horațiu Feșnic a avut dreptate la faza din minutul 81

Fapte: În minutul 81 la un atac al echipei din Craiova, Bancu scapă pe partea stangă a atacului unde este întâmpinat de Crețu. Fundașul celor de la FCSB joacă mingea apoi cade la pământ unde are loc un contact la nivelui ghetelor iar Bancu rămâne accidentat. Arbitrul lasă jocul să continue.

Analiza: Spre deosebire de celelalte faze analizate, unde acțiunea fundașilor era îndreptată către adversar, aici Crețu joacă în mod evident migea iar apoi se culcă la pământ în încercarea de a evita un eventual fault asupra lui Bancu.

Contactul care are loc după jucarea balonului este la nivelul ghetelor iar cel care îl calcă usor pe fundașul stelist este Bancu, contact în urma căruia se accidentează. Acțiunea care generează contactul este una normală, de joc și nu poate fi încadrată că fault. Decizia corectă este din nou cea luată în teren de Horațiu Feșnic, de a lăsa jocul să continue.

Punând în balanță felul spectaculos în care s-a jucat meciul, numărul fazelor de arbitraj și importanța lor, presiunea unui meci între două echipe care se bat pentru titlu, putem concluziona că Horațiu Feșnic este arbitrul etapei pentru prestația bună, echilibrată pe care a avut-o.

Simulare după un fault al arbitrului! Cum a fost posibil?

O fază amuzantă s-a petrecut în finala Copa Libertadores, unde în finalul meciului Deyverson, jucătorul celor de la Palmeiras, este ușor bătut pe spate de arbitru ca o încurajare de a continua jocul.

În acel moment o simulare absolut ridicolă are loc, se arcuiește și se trântește la pământ, ca și cum palma ușoară primită de la arbitru ar fi fost o lovitură puternică.

Totul se încheie cu zâmbete din partea celor implicați și cu victoria echipei lui Deyverson, care astfel a și câștigat câteva secunde pentru a se fluiera finalul partidei. Fotbalul nu încetează să ne surprindă…

Sursă foto: capturi Digi Sport și Telekom Sport

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Prima decizie luată de Gigi Becali după rezultatele alegerilor:
Prima decizie luată de Gigi Becali după rezultatele alegerilor: "I-am spus lui George. Să facem bine!"
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×